Nytt lys hos lakkeringsfirma

Lakkering og Vedlikeholdsservice AS er en bedrift i Ringsaker kommune som leverer sandblåsing- og lakkeringstjenester til både lokale og nasjonale kunder. Selskapet har gjennom 12 år vært lokalisert i Moelv Næringspark. Daglig leder Thorbjørn Haugrud tar oss med til hall 39, der bedriften med 9 ansatte driver store deler av sin virksomhet. Det er nylig installert ny belysning levert av Prolux, og vi vil gjerne høre litt mer om erfaringene så langt.

Anlegget består av 16 Philips Gentlespace highbay armaturer som hver yter hele 25.500 lumens. Armaturen er montert mellom 6.3 og 7.8 m høyde og har innebygde bevegelses-sensorer. Lakklagret belyses av 5 stk Philips Coreline armatur. Styringssystemet Interact Pro tar seg av soneinndeling og regler for dimming basert på aktivitet i produksjonshallen. Anlegget ble levert og satt i drift av Prolux i februar 2022.

Kan du fortelle litt om virksomheten til bedriften?

Thorbjørn: Vi leverer lakkeringstjenester til både lokale og nasjonale kunder. Vi driver med pulverlakkering som krever høy varme i ovn etter pulverlakkering med sprøyte. Vår spesialitet er lakkering av større deler, og vi har kapasitet til produkter med opp til 8 meter lengde og henholdsvis 2.1 og 4 meter høyde. Vi har også et pyrolyseanlegg som brenner vekk urenheter før lakkering samt sandblåsingsutstyr. I et annet anlegg her på Moelv har vi anlegg for våtlakkering.

Lakkering krever vel ganske bra lys? Hvordan oppleves det nye lysanlegget?

Thorbjørn: Lyset er enormt viktig for oss. Både med tanke på inspeksjon før lakkering, underveis i prosessen og ikke minst for sluttinspeksjonen etterpå. Kundene forventer topp kvalitet og uten godt arbeidslys er det vanskelig å få til god kvalitet på det vi gjør. Den nye belysningen forandrer produksjonshallen fullstendig. Å gå fra et dårlig, gulaktig lys fra gamle armatur til å få et klart, godt arbeidslys gjør en enorm forskjell. Det er viktig å produsere gode produkter, men trivsel og arbeidsmiljø er minst like viktig for oss! Dette ble veldig fint.

Dere har valgt å bruke sensorer og dimming for å spare strøm, kan du si litt om hvordan?

Thorbjørn: Det er ikke vits å ha lys og bruke strøm når det ikke er aktivitet. Det er tross alt 1000 m2 areal vi benytter i dette bygget. Vi har valgt å dele armaturene inn i tre soner, inngangsparti, lakkeringsanlegg og lakklager. For de to første sonene er det fullt lys når det er aktivitet. Lyset går ned til 40% etter en halvtime uten aktivitet. Etter ytterligere 15 minutter slås lyset helt av. Vi er opptatt av å spare penger, og det viser også til våre ansatte og kunder at vi er opptatt av å jobbe effektivt og med tanke på miljøet.

Prolux AS leverer nøkkelferdige løsninger for smart og bærekraftig ute- og innebelysning. Vår forretningsstrategi er å gjøre det enkelt for kunden å etablere gode løsninger. Vi tilbyr markedets mest effektive og miljøvennlige armaturer fra Signify, med smarte og fleksible styringsverktøy og intelligente sensorer som sikrer lys der det trengs. Prolux tilbyr både prosjektleveranser og LaaS (Light as a Service). Vi leverer alt inkludert, fra spaden i jorda til drift med dokumentasjon av besparelser og miljøeffekter.